Българите в Молдова поискаха автономия

Българите в Молдова поискаха автономия
Тараклийският районен съвет в Молдова единодушно е одобрил в петък обръщение към властите в Кишинев, с искане да се предостави национално-културна и административна автономия на населението. Снимка: moldovanews.com
A A+ A++ A

Тараклийският районен съвет в Молдова единодушно е одобрил в петък обръщение към властите в Кишинев, с искане да се предостави национално-културна и административна автономия на населението, мнозинството от което са етнически българи, съобщиха молдовски медии, цитирани от "Дневник".

Това съобщение е направил кметът на областта Сергей Филипов по повод 200-годишнината от основаването на Тараклия, което ще бъде официално отбелязано на 6 май.

В проектозакона "За особения статут на Тараклийския национално-културен район на Република Молдова" се отбелязва: "Тараклийският район с компактно българско население получава особен статут на административна автономия в рамките на своята територия и като център на национално-културната автономия на българската общност в Република Молдова.

Решението от петък дойде, след като в четвъртък автономия поискаха и гагаузите.

При избухването на гражданския конфликт в Молдова в началото на 90-те години гагаузите, които наброяват 150 000 души, обявиха своя независима република, но приеха компромиса за автономия през 1994г. Този статут така и не е реализиран напълно и непрекъснато се подлага на съмнение от централните власти.




#Тараклия #Сергей Филипов #Молдова #българи #автономия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници