Бивш държавен глава на Германия на съд за корупция

Бивш държавен глава на Германия на съд за корупция
53-годишният Вулф, който подаде оставка през 2012 г. заради скандала, е първият германски президент, който ще бъде съден. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият държавен глава на Германия Кристиан Вулф отива на съд, стана ясно в петък, след като прокуратурата в Хановер повдигна обвинение в корупция срещу него, съобщава електронното издание "Локал".

53-годишният Вулф, който подаде оставка през 2012 г. заради скандала, е първият германски президент, който ще бъде съден.

Заедно с него пред подсъдимата скамейка щещ се изправи и кино продуцента Давид Грьоневолд за приемане на подкуп, тъй като има подозрение, че той е платил над 500 евро  за хотел на Вулф и съпругата му с цел да спечели подкрепа за филмов проект.

От декември 2011 г. Вулф е замесен в множество скандали, сред които опит за натиск над журналисти на влиятелния вестник "Билд". Причина за това са разкритията, че е получил личен заем при изгодни условия и злуопотреба с длъжността по времето когато той е министър-председател на провинция Долна Саксония.

На 16 февруари 2012 година прокуратурата на Хановер поисква имунитета на президента, за да може да го разследва. След като всички партии с изключение на ХДС изявяват още на същия ден, че ще подкрепят това искане, на следващия ден Кристиан Вулф подава оставка.

Той беше лично избран за поста от канцлера Ангела Меркел.

Кристиан Вулф беше заменен на президентския пост от лутеранския пастор Йоахим Гаук през март 2012 г.

#Германия #Кристиан Вулф #Хановер #Йоаким Гаук #Ангела Меркел #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »