АФП: Кампанията в БГ стартира, купуването на гласове - отдавна

АФП: Кампанията в БГ стартира, купуването на гласове - отдавна
Агенция Франс прес предрича изключително пъстър парламент.
A A+ A++ A

След предсрочните избори, до които се стигна след невиждани през последните 16 години масови протести срещу бедността и корупцията, България ще има един пъстър парламент. Съществуват сериозни притеснения за помрачаване на честността на вота, защото заедно с избирателната кампания стартира и тази за купуването на гласове. Това се казва в кореспонденция на Франс прес от София, цитирана от БГНЕС.

Дясноцентриската партия на бившия български премиер Бойко Борисов, който подаде оставка през февруари след масовите протести, води в допитване, което беше представено днес, когато бе даден официален старт на кампанията за предсрочните избори на 12 май.

26,4% от имащите право на глас ще предпочетат ГЕРБ, сочи проучване на института Медиана, осъществено сред 1000 души, но това обаче ще бъде недостатъчно на Борисов, за да спечели мнозинство. Основната опозиционна Българска социалистическа партия получава 23,7% и с голяма преднина води пред останалите няколко по-малки партии, включително крайната националистическа Атака /6,3%/. Тези данни предполагат създаването на един изключително пъстър парламент след вота, посочва в дописката си Франс прес.

Агенцията припомня, че Борисов подаде оставка като министър-председател на най-бедната страна членка на ЕС на 20 февруари след вълната от протести, някои от които прераснаха в насилие, срещу бедността, безработицата, цените на тока и корупцията. Франс прес подчертава, че демонстрациите са най-голямото спонтанно избухване на обществен гняв за последните 16 години. Седем души се самозапалиха, като петима от тях починаха.

Откакто Борисов подаде оставка, страната се управлява от служебно правителство от технократи начело с Марин Райков.

"За всички трябва да бъде ясно, че българите очакват промяна", каза днес президентът Росен Плевнелиев на старта на кампанията, която ще продължи един месец. "Чуйте хората, разрешете проблемите, предложете решения и поемете ясни ангажименти...Работете, за да върнете доверието в държавата и нейните институции", посъветва той партиите.

Съществуват също така притеснения, че изборите ще бъдат помрачени от нередности, каза прокурор Ася Петрова. Тя добави, че "търговията с гласове е започнала с цени от 100 лева за глас". По този повод Франс прес припомня, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа изпраща 242 наблюдатели, над от 10 пъти повече, отколкото на последните президентски и общински избори през 2011 г.

#избори #Борисов #Райков #Франс прес #прокурор #купуване на гласове #наблюдатели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"