Българите в Испания: Скандали, миене с кална вода и мизерни пари

Българите в Испания: Скандали, миене с кална вода и мизерни пари
Е. Йовева от Благоевград Снимка: "Стандарт нюз"
A A+ A++ A

Български работници се оплакват от лошите условия на работните си места в Испания, където са изпратени от Бюрото по труда.

"Едно е написаното в договорите, съвсем друго е реалността", жалват се нашенци пред "Стандарт нюз".

Е. Йовева  от Благоевград издържала само две седмици и се върнала за собствена сметка в България.

Тя разказва ужасяваща история за преживяванията си в Испания. Наложило се да се вози в багажника на джип, да ползва една тоалетна заедно с още четири българки и четирима румънци, спане в стаи от по 5-6 квадрата с 4 легла на два етажа, миене с кална вода от близкия водоем.

За този сървайвър разказа Йовева, която пристигнала в испанския град Могер да бере ягоди. По договор трябвало да се труди по 6 часа и половина на ден за надница от 35-36 евро.

Но работодателят й Гарсия Фернандес давал работа на нея и още три българки само по 3 – 4 часа на ден.

„Реално за тези часове надницата ни бе не повече от 20 евро, които ни се плащаха. Но ние сме отишли там, за да изкарваме и да работим повече. Отношението на работодателите към нас бе под всякаква критика – викане, караници, постоянно бяхме в стрес. Не ни даваха да се изправим, докато сме на полето. Вода за миене вземахме с помпа от близкия водоем, получих рани по кожата. Обещаха ни, че ще сме само жени в сградата. Но в другото спално имаше четирима румънци. 8 души деляхме една баня и една тоалетна“, твърди благоевградчанката.

По договор трябвало да водят българските работници един ден в седмицата до най-близкия град, но това не се случило.

"Поне ми платиха заработеното до последното евро. Само дето за път в двете посоки похарчих 255 евро, а за работата си получих чисто 253 евро", допълва Йовева.

#Испания #бюрото по труда #български работници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »