Плевнелиев призова да не гоним инвеститорите от България

Плевнелиев призова да не гоним инвеститорите от България
Недопустимо е документите на инвеститори да се бавят от институциите, заяви в Русе Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Институциите да бъдат инициативни и отговорни по отношение на чуждестранните инвеститори, за да не ги прогонят от България. Това призова в Русе президентът Росен Плевнелиев след среща с представителите на бизнеса.

„Ако мотаем инвеститорите във времето, те няма да ни чакат, а просто ще отидат другаде“, заяви президентът, предаде БГНЕС от крайдунавския град. Конкретният повод за острите думи на държавния глава бе предстоящото откриване на голям завод за автомобилни части на немска компания в Индустриалния парк в Русе. Фирмата е получила сертификат клас А, планира да открие 1000 работни места.

Оформянето на документите обаче се бави в кабинетите на различните институции, което изнервя инвеститорите. Според Плевнелиев това е абсолютно недопустимо, защото в период на криза всяка инвестиция и разкриване на нови работни места е изключително важна.

„Трябва ли българската Агенция за инвестиции от 4 месеца да се чуди кой точно да ги подкрепи, така че те да не се разхождат по гишетата. Трябва ли за една такава инвестиция Министерството на земеделието 4 месеца да се чуди кога ще насрочи комисия за промяна на статута на земята от земеделска съответно в строителни граници. Ние трябва да си дадем сметка, че за да има заетост, за да има доходи, трябва да има фабрики, а за да има фабрики, трябва да подкрепяме тези, които идват в България.

Защото те са добрите посланици за следващите, които ще дойдат след тях. Инвеститорите не ни чакат, ако ние ще се мотаем 6 месеца с промяната на предназначението на земята, те просто ще отидат в Румъния. Ако ние ще ги разхождаме по 15 гишета на нашите институции, те ще отидат там, където има електронно правителство - Естония например. Така че вземаме нещата в двете си ръце и ги правим както трябва. Това ще отпуши инвестициите в още повече фабрики“, заяви Плевнелиев.

Държавният глава в продължение на два часа изслушва жалби на граждани в мобилната си приемна, която работи в Русе от понеделник. До този момент са постъпили над 100 жалби, които предстои да бъдат обработени.

#Росен Плевнелиев #инвеститори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"