„Зелените” сезират Брюксел заради Закона за горите

„Зелените” сезират Брюксел заради Закона за горите
Според екоактивистите с промените в Закона за горите ще бъдат създадени фиктивни влекове, като претекст за сеч на гората. Снимка: GONG.BG
A A+ A++ A

Партия „Зелените" иска оставката на земеделския министър Мирослав Найденов и ще сезира Брюксел заради промените в Закона за горите, които облекчават процедурата за строителство на влекове и лифтове в планините.

Според екоактивистите предлаганите от кабинета поправки представляват нерегламентирана държавна помощ, заяви Андрей Ковачев, член на Националния съвет на партията, цитиран от bTV.

Ще се обърнем към всички правителства в ЕС, за да преценят те дали българското правителство може да се бори с корупцията, каза Ковачев, според когото промените в закона са  в ущърб на обществото.

На последното си заседание за годината кабинетът на Бойко Борисов прие спорните поправки, които дават възможност на инвеститорите да изграждат съоръжения без да се прави промяна на предназначението на земята.

Това означава, че изсечените и застроени терени, ще се водят гори само на хартия.

Решението на правителството дойде след като дружеството „Витоша ски”, което стопанисва лифтовете в планината над София, обяви, че няма да има зимен сезон, тъй като сега действащото законодателство не му позволява да работи законово.

От природен парк „Витоша” няколко пъти обявиха, че няма пречка дружеството да упражнява дейността си.

Така докато любителите на ските и планините откриха неофициално сезона на Витоша,  чиновниците ударно изготвиха промените.

Чрез тях фирмите инвеститори само за следващите две години ще си спестят близо  60 млн.лв., които иначе трябваше да дадат за разрешителни за строеж,  каза Живко Богданов от „Световен фонд за дивата природа" (WWF).

Според еколозите „Витоша ски" ще спести близо 4.5 млн. лв., ако поправката бъде приета, а проектът й в бъдеще бъде одобрен.

Тези промени са идеална форма на държавна помощ, която може да бъде санкционирана от Европейската комисия, посочи Живко Богданов.

Промените в закона за горите са коледен подарък за офшорни компании и отворена врата за ограбване на българската природа, каза Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие".

С тези промени ще бъдат създадени фиктивни влекове, като претекст за сеч на гората, допълни го Андрей Ковачев.

Според правителството и конкретно министър Найденов, промените в Закона дават възможност за развитието на зимния туризъм и не са направен в полза на една компания.

Промените в закона ще влязат за гласуване в парламента в началото на следващата година.

#Зелените #Брюксел #Закона за горите #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Витоша #Андрей Ковачев #ЕС #Бойко Борисов #София #WWF #Европейската комисия #Петко Цветков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"