Сърбия няма да получи дата за преговори с ЕС

Сърбия няма да получи дата за преговори с ЕС
В доклада за Сърбия, очакван на 16 април, , няма да се споменава нищо за следващата стъпка в процеса на интеграция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия няма да получи дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, дори да постигне споразумение с Косово в последния момент, пише белградският вестник "Вечерни новости", цитиран от БГНЕС.

Според изданието в доклада на ЕС, който ще бъде публикуван на 16 април, няма да се споменава нищо за следващата стъпка в процеса на интеграция.

От Белград ще бъде поискано да положи допълнителни усилия за поправяне на грешките във формирането на настоящата съдебна система и преназначаването на съдии и прокурори.

Ще бъде отбелязано още, че процесът на борбата с корупцията "не трябва да завършва с дела, а с присъди".

Според изданието докладът на върховния представител за външната политика Катрин Аштън ще е свързан само с Косово, като акцент ще бъде провалът в преговорите за споразумение за Северно Косово.

Възможно е на 28 юни държавните и правителствените ръководители просто да посочат, че докладите на ЕК и Аштън са били оповестени, без да обсъждат дата за започване на преговори със Сърбия.

Близки до дипломатическите кръгове в Брюксел източници разкриха, че опцията на Сърбия да се предостави зелена светлина за развиване на платформа за присъединяване вместо за дата за започване на преговорите е била отхвърлена. Очаква се еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле да поеме ролята на Аштън в усилията за разрешаване на проблема с Косово.

„Диалогът вероятно ще продължи, но в различен формат и без посредническата роля на Аштън. Възможно е той да се води пряко между Белград и Прищина с посредничеството на най-влиятелните до момента страни Германия и САЩ," заяви председателят на Комисията за интеграция в ЕС на Европейския парламент Ласло Варга.

#Сърбия #ЕС #Катрин Аштън #Косово #Брюксел #Щефан Фюле #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"