Сърбия още не е готова за споразумение с Косово

Сърбия още не е готова за споразумение с Косово
Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле (вляво) и премиерът на Сърбия Александър Вучич на среща на 18 март. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия отказа да подпише споразумение за етническото деление в Косово, въпреки че от това зависи дали ще започне преговори с Европейския съюз за влизане в общонстта.

Премиерът Александър Вучич коментира пред агенция Ройтерс, че предложението, разработено от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, не съответства на интересите на Сърбия.

Въпреки това Вучич подчертава, че диалогът по решението за етническото деление в Косово трябвало да продължи. Белград иска Европейският съюз да му даде повече време, за да се постигне споразумение, което да не накърнява националните му интереси.

„Европейският план, в рамките на който Белград трябва да се откаже от претенциите си върху населения с 50 000 сърби анклав в северната част на албанофонската бивша провинция, не отчита нашите елементарни интереси и не трябва да бъде подписван“, настоява още сръбският премиер.

Планът, който предложи ЕС, предизвика сериозно обществено брожение в Сърбия, защото сърбите смятат Косово за люлката на сръбската нация и православната вяра.

Преди пет години Косово се отцепи от Сърбия, която до ден днешен не е признала суверенитета му.

Северната част на бившата сръбска провинция е обитавана главно от сърби и регионът не подчинен изцяло на косовското правителство. Южната част е обитавана от косовски албанци и регионът е де факто разделен на две части.

#Сърбия #Косово #Катрин Аштън #Европейски съюз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"