5000 спасени предмета от „Титаник“ се продават на търг

5000 спасени предмета от „Титаник“ се продават на търг
От повече от 2200 пътници на борда на „Титаник“ едва 700 оцеляват след сблъсъка му с айсберг. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Над 5000 артефакта, спасени от „Титаник“, ще бъдат продадени като един лот на търг в Ню Йорк.

Аукционът ще се проведе 100 години след като луксозният лайнер потъна в Атлантическия океан след сблъсъка си с айсберг, съобщи АФП.

В документи, внесени в Комисията по сигурността и обмена, компанията Premier Exhibitions, която единствена притежава правата върху спасените предмети от „Титаник“ чрез филиала си RMS Titanic, съобщи, че е поверила на аукционната къща от Ню Йорк Guernsey`s да проведе търга.

Той ще се състои на 15 април, когато се отбелязва стогодишнината от потъването на „Титаник“ в ледените води на Северния Атлантически океан, след като се натъква на айсберг край бреговете на Нюфаундленд.

Premier Exhibitions съобщи, че артефактите, някои от които сега са изложени в Сингапур и в град Куритиба, Бразилия, били оценени на 189 млн. долара през 2007 г.

„Очакваме да намерим купувач, който да изпълнява ролята на подходящ уредник на колекцията и на мястото на корабокрушението“, отбелязва президентът на RMS Titanic Кристофър Давино.

Нова 3D версия на блокбастъра на Джеймс Камерън от 1997 г. „Титаник“ ще бъде показана в американските и канадските кина на 6 април, четири дни преди стогодишнината от началото на злополучното пътуване на кораба.

„Титаник“ е бил най-големият пътнически параход в света за своето време. Той се сблъсква с айсберг по време на първото си плаване и потъва по-малко от три часа след сблъсъка – на 15 април 1912 г.

От повече от 2200 пътници на борда едва около 700 оцеляват. По-голямата част от загиналите са от персонала и от пътуващите в трета класа.

#Джеймс Камерън #Сингапур #Бразилия #Атлантически океан #айсберг #лайнер #търг #Ню Йорк #„Титаник“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници