Кризата намали корупцията в ЕС, но не и в България

Кризата намали корупцията в ЕС, но не и в България
Според проучването кризата в Европа е стагнирала корупцията сред държавните чиновници. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Според германско проучване кризата е намалила корупцията сред държавните чиновници в повечето  страни – членки на ЕС, но България и Румъния продължават да са на дъното - далеч извън критериите за чисти от корупционни практики държавни чиновници, съобщава в. „Ди Велт“, цитиран от БНР.

Според проучването кризата в Европа е стагнирала корупцията сред държавните чиновници, а наложените икономии са дисциплинирани администрацията, но не във всички държави – членки на ЕС.

80% от северните ни съседи и над 50% от българите признават, че всекидневно се срещат с варианти на корупционни практики при общуването с администрацията. Като най-фрапантни се сочат възлагането на обществени поръчки и ръстът на сивата икономика в съответната държава.

Оказва се, че кризата може да има и положителен аспект – да  служи като мощен стимулатор за пресъхване на източниците за незаконни доходи на хората във властта и администрацията в южните европейски държави. Липсата на пари довела и до изчистване на отношенията между гражданите и чиновниците.

Според авторите на проучването държавите от ЕС са разлелени на четири групи, в зависимост от актуалното състояние и вероятните възможности за развитие на корупцията във властта.

В първата, в която на практика явлението корумпиран държавен чиновник не съществува, влизат страните със стара демокрация – скандинавските, Германия, Австрия и Бенелюкс.

България, Румъния и Гърция са сред страните, които не се съобразяват с предписанията на ЕС за съкращаване на администрацията и за пресичане на корупционните практики по средства, отпускани от Брюксел.

#криза #ЕС #Европейски съюз #Брюксел #корупция #Германия #Австрия #Бенелюкс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »