Путин: „Южен поток“ стартира през 2012 г.

Путин: „Южен поток“ стартира през 2012 г.
По-рано се предвиждаше строителството на „Южен поток“ да започне в началото на 2013 г. Снимка: „Капитал“
A A+ A++ A

Изграждането на морската отсечка от газопровода „Южен поток“ трябва да започне в края на 2012 г., съобщи президентът на „Газпром“ Алексей Милер.

Нареждането за началото на строителството е дадено лично от руския премиер Владимир Путин, уточни Милер, цитиран от РИА „Новости“.

„Би било желателно строителството да започне в края на следващата година“, каза премиерът.

Президентът на газовия гигант веднага се съгласи с желанието на Путин. По-рано се предвиждаше строителството на „Южен поток“ да стартира в началото на 2013 г.

В сряда Турция даде зелена светлина на Русия за преминаването на газопровода „Южен поток“ през нейните териториални води в Черно море.

Решението беше очаквано дълго време от Русия, която дори обяви, че планира друго трасе.

„Всички необходими разрешения, позволяващи осъществяването на проекта за строеж и експлоатация на газопровода „Южен поток“... през изключителната икономическа зона на Турция, бяха дадени“, съобщи руският газов гигант в комюнике след срещата в Москва между руския премиер Владимир Путин и турския енергиен министър Танер Йълдъз.

„Държа да благодаря на Турция за решението й да разреши строежа на газопровода „Южен поток“ през Турция“, каза от своя страна Владимир Путин.

Отношенията между Русия и Турция се обтегнаха във връзка с „Южен поток“, тъй като първоначално Анкара трябваше да даде разрешението си на Москва преди края на 2010 г., припомня БГНЕС.

Владимир Путин дори заяви, че „Южен поток“ може да не преминава през Турция и посочи няколко други алтернативи.

Според руските медии Анкара се стреми да окаже натиск върху Москва, за да получи отстъпка от цената на доставяния й газ.

Същия ден вицепрезидентът на газовия гигант Александър Медведев съобщи, че „Газпром“ няма да се откаже от „Южен поток“ даже в случай на постигане на споразумение с Украйна за газопреносната мрежа.

В рамките на газовите преговори Киев и Москва през последните месеци обсъждаха възможността за създаване на смесена компания, която да управлява украинската газопреносна система.

„Даже ако съберем общата пропускателна способност на „Северен поток“, „Южен поток“, „Набуко“ и ВПГ (вероятно се има предвид капацитета на терминалите за втечнен газ – бел.ред.), в Европа ще има дефицит от 15–20 милиарда куб.м“, каза Медведев, отговаряйки на въпрос дали „Газпром“ ще се откаже от проекта „Южен поток“, ако бъде постигнато споразумение с Киев.

Руският гигант „Газпром“ планира да изгради газопровода „Южен поток“ през акваторията на Черно море за страните от Южна и Централна Европа. Капацитетът на тръбата е 63 млрд. куб.м и тя трябва да заработи през 2015 г.

За построяването на сухопътната отсечка вече са подписани междуправителствени споразумения с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения и Хърватия.

В средата на декември руските медии съобщиха, че газовият гигант е изключил Австрия от проекта и е предпочел Италия, защото Европейският съюз е блокирал плана на „Газпром“ да купи дял от газова борса в Австрия.

Участници в проекта „Южен поток“ са руската „Газпром“ - 50%, италианската ЕНИ – 20%, германската „Винтерсхал“ и френската „Електрисите дьо Франс“ с по 15%.

#Южен поток #Газпром #Владимир Путин #премиер #Алексей Милер #президент #Турция #Русия #Украйна #Танер Йълдъз #Москва #Анкара #енергиен министър #Александър Медведев #вицепрезидент #Киев #Северен поток #Набуко #Европа #Черно море #България #Сърбия #Унгария #Гърция #Словения #Хърватия #Австрия #Италия #Европейският съюз #ЕНИ #Винтерсхал #Електрисите дьо Франс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"