Стотици журналисти на протест пред Съдебната палата в понеделник

Стотици журналисти на протест пред Съдебната палата в понеделник
Снимка: "Фейсбук"
A A+ A++ A

Стотици журналисти и граждани ще излязат на протест пред Съдебната палата в 9 часа в понеделник в защита на независимата журналистика.

Организатор на събитието е групата "Протест срещу опита на прокуратурата да смачка независимата журналистика"  във "Фейсбук". Над 900 души са потвърдили, че ще участват.

В 9:00, в понеделник, Софийска градска прокуратура е призовала журналиста от "Медиапул"  Борис Митов на повторен разпит, заради публикацията му, уличаваща висши магистрати в нарушение на правилата за използване СРС.

В петък прокуратурата привика Митов за разпит и проверка за разгласяване на държавна тайна. Прокурорът е настоявал да научи източниците на журналиста, което е в разрез с журналистическата етика и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, която гарантира правото на журналистите да запазват в тайна своите източници.

На 4 април Митов публикува статия "Българският "Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия?", в която пита какво прави прокурорът Роман Василев в екипа, който ще проверява скандала с подслушванията в МВР.

#Съдебна палата #Борис Митов #прокуратура #СРС #Роман Василев #Софийска градска прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »