E. coli по повърхността на телефона

E. coli по повърхността на телефона
A A+ A++ A

Проучване показва, че 92% от мобилните телефони имат по повърхността си различни бактерии, включително и E. coli. Освен телефоните били изследвани и ръцете на собствениците им, където се установило, че в 82% от случаите се намира същата бактерия.

E. coli е чревна бактерия, която има преживяемост няколко часа. Нормално се намира в дебелото черво, без да причинява заболявания, но може да бъде вирулентна. Когато се случи това, причинява широк набор от симптоми:

- Инфекции на уринарния тракт – E. coli е най-честата причина за поява на уринарни инфекции. Честотата на случаите, причинени от тази бактерия, е около 90%. По-често се заразяват млади жени. Симптомите включват често и болезнено уриниране, наличие на кръв или гной в урината.

- Диария – засяга както възрастни, така и деца. Диарията на пътешественика засяга хора от развитите страни, които пътуват в неразвити страни, особено когато имунната им система не е много силна. Диарията може да причини дехидратация, а оттам и смърт.

- Сепсис – получава се, когато защитните сили на организма са слаби и E. coli достигне до кръвообращението.

- Менингит – E. coli е една от водещите причини за развитие на менингит при бебетата.

- Пневмония – E. coli е една от честите причини за придобита в болница пневмония.

След всичко казано по-горе, освен със спазването на личната си хигиена, е добре да се заемем и с почистването на вещите, които са с нас през по-голямата част от деня – лаптопи, клавиатури, мобилни телефони.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"