Дянков: Избегнахме банкрут със строга дисциплина

Дянков: Избегнахме банкрут със строга дисциплина
Управлявах бюджета в тежка финансова ситуация. Радостен съм, че успях да възстановя и запазя финансовото здраве на държавата, обяви Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият финансов министър Симеон Дянков обяви, че от 2009 г. България е била заплашена от фалит, но благодарение на строгата дисциплина, наложена от кабинета на Бойко Борисов, банкрутът бил избегнат.

„Управлявах бюджета в тежка финансова ситуация. Радостен съм, че успях да възстановя и запазя финансовото здраве на държавата," отбеляза Дянков, цитиран от бТВ.

Той призна, че е искал да инвестира 30% от Сребърния фонд.

В петък управителят на БНБ Иван Искров съобщи, че Дянков се опитвал да посегне на двата милиарда лева от Сребърния фонд, но бил спрян от БНБ и Комисията за финансов надзор.

„Известни са различията в мненията ни с г-н Искров, идеята в проектозакона беше 30% от Сребърния фонд да се инвестират, за да се повиши доходността на пенсионерите. Както преди, така и сега доходността е 0,2%. Пенсионерите всяка година губят пари. Въпреки че тогава не се прие, много държави го правят," коментира Дянков.

„Не съм член на ГЕРБ и никога не съм бил, в листите трябва да са хора, които работят на местно ниво, моята задача е експертна, аз съм финансист," така бившият финансов министър коментира факта, че не е попаднал в листите на ГЕРБ за парламентарните избори на 12 май.

Дянков призна, че в бъдеще няма да се занимава с политика, а ще има ново поприще, което обаче запази в тайна.

#Симеон Дянков #Иван Искров #Бойко Борисов #БНБ #Сребърния фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"