Ремонтират училища по изкуства и култура

Ремонтират училища по изкуства и култура
Министър Пенев, който е сред водещите български актьори, ще отпусне от МК пари за ремонт на училища по изкуства и култура. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на културата Владимир Пенев и Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" подписаха договор за ремонт на Национална гимназия за древни езици и култури (НГДЕК), предаде БГНЕС. Общата стойност на проекта за ремонт на НГДЕК "Константин Кирил Философ" e 2,2 млн. лева. Парите идват по линия на оперативната програма.

Министърът подчерта, че ремонтът на гимназията е по-важен от междуличностните конфликти там, но обясни, че предстои Министерството на културата да вземе решение по казуса. "Вчера зам.-министърът на културата се срещна с представителите на всички страни в спора, след което ме информира, че на този етап нещата са изяснени. Предстои да вземем решение, но нещата са междуличностни, а не толкова административни", каза министърът.

Пенев и Деница Николова подписаха днес общо 3 договора за предоставяне на европейско финансиране на обща стойност 5,5 млн. лева за ремонт на училища. Другите два проекта се отнасят за "Реконструкция и модернизация за осигуряване на достъпна среда и провеждане на енергоефективни мерки при ремонт на Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков" - Плевен" (на обща стойност 1,5 млн. лв.) и за "Реконструкция и организация за осигуряване на достъпна среда и провеждане на ефективни мерки при ремонт па Национално училище за танцово изкуство-София" (на обща стойност 1,7 млн. лв.). Стойността на безвъзмездната финансова помощ по линия на Оперативната програма "Регионално развитие" към Министерство на културата съставлява 100% от общите допустими разходи по проектите.

При реализирането на проектите ще се спазват мерките за енергийна ефективност, които не само ще намалят разходите за отопление, климатизация и вентилация, но ще осигурят подходящи условия за обучение и работа. Изграждането на съоръжения за достъп на лица с увреждания ще спомогне за тяхната интеграция в обществото. С подобряването на материалната база в трите училища ще се спестят над 2000 мвч/ год. Това означава, че 32 000 лева всяка година ще бъдат спестени от сметките на трите училища. По време на изпълнението на проектите ще се отворят 70 нови работни места, каза днес зам.-министър Деница Николова.

#Владимир Пенев #Министерство на културата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"