Германия на крачка от стагнация, Франция все по-бедна

Германия на крачка от стагнация, Франция все по-бедна
Ситуацията е тревожна, защото Германия е най-голямата и силна европейска икономика. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Германската икономика се свива и се е приближила до стагнация през март, а Франция отбелязва най-големия икономически спад за последните 4 години, предаде Би Би Си.

За негативната тенденция предупреждава финансовата компания „Маркит“.

Ситуацията е тревожна, защото Германия е най-голямата и силна европейска икономика и се смята за третата най-развита страна в света след САЩ и Япония.

Канцлерът Ангела Меркел е изправена пред голямо предизвикателство - индексът, с който компанията измерва производството и сектора на услугите, се е свил до 50,6 пункта спрямо 53,3 през февруари. Във Франция свиването е до 41,9 пункта през март - най-ниския резултат от март 2009 година.

Очакванията на бизнеса в Германия за следващите 6 месеца са се влошили, с изключение на строителния сектор, където е отчетен ръст на подиндекса на бизнес климата до най-високото ниво от обединението на Германия.

Икономическата стабилност на Франция е разклатена. Тя все повече губи конкурентоспособността си - това е основната причина за дефицита и високата безработица. Същевременно слабата конкурентоспособност ограничава влиянието на страната в международен план и застрашава жизнения стандарт на французите, коментира „Дойче веле“.

Фактите са красноречиви сами по себе си: през последните десет години в промишлеността са закрити 750 000 работни места. През 2011 година външнотърговският дефицит е достигнал рекордните 70 милиарда евро.

В цялата еврозона индексът на производството и сектора на услугите се е понижил от 47,9 пункта през февруари до 46,5 през март.

„Данните рисуват мрачна картина, която се подсилва от дълговата криза и политическата нестабилност в Европа. Сред проблемите са кризата в Кипър и неясната политическа ситуация в Италия, където от месец не може да състави правителство“, коментира икономистът Крис Уилямсън.

Според Уилямсън слабите резултати на Германия подсказват, че „единственият източник на ярка светлина в иначе мрачния регион е започнал да отслабва“.

#Германия #Франция #еврозона #индекс #САЩ #Япония #Ангела Меркел #стагнация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"