Съветът на Европа се отказва от забрана за съобщаване на пола на бебетата

Съветът на Европа се отказва от забрана за съобщаване на пола на бебетата
ПАСЕ не гласува проекторезулюциятаза категорична забрана на лекарите да съобщават на бъдещите родители пола на детето им. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която заседава от 3-и до 7-и октомври, не гласува резолюцията за категорична забрана на лекарите да съобщават на бъдещите родители пола на детето им.

Приетото решение обаче препоръчва "внимателното съобщаване на пола" на родителите, съобщи пред Дарик радио българският депутат от левицата Янаки Стоилов, който участва в заседанието на ПАСЕ.

Целта на предложението е да се спре практиката в държави като Албания, Азербайджан и Грузия да се правят принудителни аборти поради предпочитанията на семействата към определен пол.

"Препоръчва се на обществените болници да инструктират лекарите да задържат информацията за пола на плода или поне да осигурят възможност тази информация да се дава по положителен начин. Идеята е да не се стигне до разколебаване на родителите, ако те имат предпочитание за момче или момиче", обясни Стоилов.

Приетият препоръчителен текст на резолюцията ще се прилага според реалностите във всяка от 47-те страни членки на Съвета на Европа.

Това обаче няма да засегне утвърдената в България практика пола на бебето да се съобщава, защото в страната не се прекъсва бременността заради пола на децата, освен ако няма медицински причини.

Проекторезолюцията, одобрена от Комисията по равни възможности на Съвета на Европа през септември, предизвика остри реакции.

Бившият депутат и бивш министър по европейските въпроси Гергана Паси също се обяви срещу предложението с мотива, че то звучи абсурдно при напредъка на технологиите в 21 век.

"Има наследствени болести, които се предават много повече при единия или при другия пол. Като бъдещ родител над 30 години това ми е № 1 в главата. Това ще бъде абсолютно задължително аз лично, като пациент и като гражданин, да го знам", коментира председателката на организацията "Искам бебе" Радина Велчева, според която предложената мярка е крайна и нарушава изконното право на пациента на информация.

Още при обявяването на проекта родителски организации във Великобритания изразиха възмущението си, докато доктори в страната обясниха, че подобни предложения са неработещи, съобщи британският ежедневник The Telegraph.

#ПАСЕ #Съвет на Европа #пол #бебе #Янаки Стоилов #Гергана Паси #аборт #Албания #Грузия #Азербайджан #Великобритания #Радина Велчева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници