АЕЦ „Козлодуй“ губи 19 млн. лв. от ограничаването на производството

АЕЦ „Козлодуй“ губи 19 млн. лв. от ограничаването на производството
От ЕСО обясняват, че ограничението се налага заради задължението за поддържане на баланса между производство и потребление в електроенергийната система.
A A+ A++ A

19 млн. лв. ще са загубите на АЕЦ „Козлодуй“ от мярката за ограничаване на производството на електрическа енергия, обяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

„По цени от регулиран пазар загубите за АЕЦ „Козлодуй“ ще е 16 млн. лв., а по себестойност – около 19-20 млн. лв.“, уточни Николов пред агенция „Фокус“.

Изявлението бе направено по повод заповедта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), с която се налага ограничаване на производството на електрическа енергия на всички производители в страната, включително фотоволтаични електроцентрали, водноелектрически централи, АЕЦ, топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство.

От ЕСО обясняват, че ограничението се налага заради задължението за поддържане на баланса между производство и потребление в електроенергийната система и след като всички други, предприети досега възможности за балансиране са били изчерпани.

„Заповедта няма краен срок, но предполагаме, че ще е до излизане на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ в планов ремонт“, коментира Николов.

#АЕЦ „Козлодуй" #Валентин Николов #Електроенергийния системен оператор #ЕСО #АЕЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници