Самоа ще прескочи във времето

Самоа ще прескочи във времето
Карта: bas-bg.org
A A+ A++ A

Островната държава в Тихия океан Самоа днес ще премине от един часови пояс в друг, в резултат на което от историята на страната завинаги изчезва датата 30 декември 2011 г.

В полунощ всички 180 хиляди жители на Самоа ще извършат „скок във времето“ и ще се пренесат в последния ден на отминаващата година, предаде АФП.

В момента Самоа се намира източно от линията на смяна на датите, която преминава през Тихия океан и времето на островите изостава от Гринуич с 11 часа. След прехода тя ще изпреварва нулевия меридиан с 13 часа.

По думите на премиера на Самоа Туилаепа Саилеле Малиелегоаои решението за прехода към другата страна на линията на промяна на датите е предизвикано от икономически съображения, тъй като страната има силни търговски отношения с Австралия, Нова Зеландия, Китай и другите страни от Азиатско-Тихоокеанския регион, с които в момента времето се разминава с почти едно денонощие.

„Търгувайки с Нова Зеландия и Австралия, ние губим два работни дни всяка седмица. Докато при нас е петък, в Нова Зеландия е събота, а когато ние отиваме на църква в неделя, бизнесът в Сидни и Брисбейн вече кипи“, коментира Малиелегаои.

#Самоа #Тихия океан #премиер #Австралия #Нова Зеландия #Китай #Сидни #Брисбейн

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници