Стачка спира влаковете в Гърция

Стачка спира влаковете в Гърция
По 8 часа в денонощието в рамките на 3 дни няма да се движи нито един влак в Гърция. Снимка:ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Стачка започва в гръцките железници заради решението на правителството да ги приватизира. За 24 часа затварят и пристанищата. По 8 часа в денонощието в рамките на 3 дни няма да се движи нито един влак в Гърция, предаде БНР.

Правителството реши да приватизира 100% от гръцкия железопътен транспорт заедно с дъщерната фирма по поддръжка на влаковете. Силни интереси проявяват руски, китайски и европейски фирми.

Гръцките железници притежават също и недвижимо имущество, което се оценява на 110 милиона евро. Приватизацията трябва да приключи до три месеца. Железничарите очакват масови уволнения от новите собственици, които несъмнено ще намалят и високите заплати, които досега получаваха служителите в железопътния транспорт.

Всички гръцки пристанища остават затворени, докато в парламента се обсъжда промяната в закона за морския транспорт. Правителството предлага да се приватизират пристанища. Моряците очакват нова вълна безработица. Опозицията предварително декларира, че няма да подкрепи проектозакона.

#стачка #Гърция #железници #пристанища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »