Петкова спазвала закона с присъдата на Касабова

Петкова спазвала закона с присъдата на Касабова
Назначението на Деница Петкова за заместник-министър на правосъдието беше последвано от множество скандали. Снимка: бесове.бг
A A+ A++ A

Избраната за заместник-министър на правосъдието Деница Петкова обяви в писмено изявление до БНТ, че е потвърдила присъдата срещу бургаската журналистка Катя Касабова, като е спазила точно действащия закон.

Съдия Петкова е категорична, че първата пръсъда срещу журналистката е била постановена от Председателя на Районния съд в Бургас.

След това решението е било обжалвано и потвърдено от бургаския Окръжен съд. По думите на Деница Петкова в това дело тя е участвала като съдия-докладчик, заедно с други съдии от същия съд.

В изявлението на Петкова се казва, че Окръжният съд е приел по-лека форма на вина на Катя Касабова от тази, която е постановил първоинстанционният съд.

Магистратският състав, в който участва Петкова, е отказал да увеличи обезщетенията на пострадалите.

„Изложените от мен мотиви към решението за осъждане на Катя Касабова и че тя не е действала като отговорен журналист се възприемат и от Европейския съд в Решението му от 19-ти април 2011 г.” посочи Петкова.

„Категорично заявявам, че всички съдии, които сме участвали в разглеждането на делото срещу Катя Касабова, сме приложили точно действащия закон", добави тя.

Деница Петкова уточни, че никога не е участвала в разглеждане на наказателни дела от или срещу Божидар Божков и не е запозната с фактите по казуса, поради което отказва да коментира неговия случай.

Преди няколко дни стана известно, че като съдия в окръжния съд в Бургас през 2003 г. Вълкова е била докладчик по делото срещу журналистите Катя Касабова и Божидар Божков, заведено от четирима инспектори от регионалния инспекторат по образованието, припомня „Дневник”.

Причината са публикации, в които се разкрива, че 157 здрави деца със слаби резултати са приети в елитни гимназии с фалшиви медицински бележки за тежки заболявания.

Касабова и Божков са осъдени да платят големи суми - Касабова - около 7500 лв., а Божков - 6300 лв.

През април тази година съдът в Страсбург се произнесе в полза на журналистите.

Според решението на Европейския съд двамата журналисти са наказани неправомерно и наказанията на Божков и Касабова са били прекалени и непропорционални за вредите, които с публикациите си двамата са причинили на четиримата служители от инспектората по образованието в Бургас.

Европейските съдии заявяват, че Божков е можел да се изразява по-внимателно, когато обяснява, че четиримата експерти ще бъдат наказани, както и за точните причини за това.

Коментират още, че Касабова е трябвала да направи по-сериозна проверка на тежките обвинения за корупция, които отправя.

Въпреки това съдът в Страсбург заявява, че Божков е действал като отговорен журналист.

Европейските съдии специално подчертават, че твърде строгото отношение на българския съд към професионалното поведение на журналистите може да доведе до обезсмисляне на задължението им да информират обществото.

Затова Страсбург препоръчва на българските магистрати всеки път, когато решават дело срещу журналист, да преценяват не само конкретния случай, но и въздействието му върху медиите като цяло.

На Касабова бяха присъдени 11 800 лв. за претърпените вреди и разноски за делото в Страсбург, а на Божков - 27 000 лв.

#Деница Петкова #Божидар Божков #Бургас #Страсбург #съд #журналисти #България #Европейския съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"