Путин нареди пълна проверка на активите на чиновниците в чужбина

Путин нареди пълна проверка на активите на чиновниците в чужбина
Путин очаква справка за парите на чиновниците в чужбина. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин нареди пълна проверка на банковите сметки на държавните чиновници в чужбина, предаде агенция „Интерфакс“.

Тази мярка е част от амбициозна програма за борба с корупцията, която Кремъл предприе още по времето на управлението на Дмитрий Медведев. Ръководителят на администрацията към президентството трябва да представи на държавния глава до 1 октомври доклад за изпълнението на указа за противодействие на корупцията.

До тази дата президентът трябва да получи пълна справка от подадените от държавните служители данни за сметки и налични парични средства в чуждестранни банки, намиращи се извън границите на Русия. Ще бъдат проверявани и за притежание на държавни ценни книжа, облигации и акции на чуждестранни емитенти, както и недвижимо имущество в чужбина.

„В борбата с корупцията задължително трябва да има вкарани в затвора, но въпросът не е в жестокостта на  наказанието, а в неговата непредотвратимост“, смята президентът Владимир Путин.

Русия заема 143-то място сред 183 страни по корупция според индекса на „Трансперънси интернешънъл“.

Според проучване 143-те милиона жители на Русия през 2010 г. са платили около 164 милиарда рубли (5 милиарда долара) „ежедневни“ подкупи. Половината от московските жители и почти 40% от всички руснаци са били в ситуация, при която са почувствали, че за решаването на проблемите им е необходим подкуп.

#Владимир Путин #чиновници #Русия #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"