Родителите да не чакат само от държавата

Родителите да не чакат само от държавата
A A+ A++ A

Майките, които гледат децата си между първата и втората им година, ще получат по 50 лв. еднократна помощ.

Какво точно цели тази мярка? Наскоро социалният министър Деяна Костадинова сама призна – вдигането на майчинските и детските надбавки няма да стимулира раждаемостта.

Защо тогава да се стимулират майките да остават вкъщи по-дълго, вместо да се върнат на работа, за да могат да осигурят нормалното отглеждане на децата си?

Повечето работещи семейства не разчитат на тези 35 лева детски надбавки. Нито повишаването им с 15 лева, каквото беше искането на протестиращите майки, ще оправи положението.

Размерът на държавната помощ за родителите е обиден. Затова повишаването му с поредната обидна сума не е решение. Необходими са радикални мерки.

Вече бяха направени стъпки в тази посока – обвързването на детските надбавки с присъствието на децата в училище, както и със задължителните имунизации, е чудесна идея.

Защо не се помисли и за образованието на родителите тогава - не е ли редно получаващите помощи от държавата родители да имат поне задължителното начално и основно образование?

Родителите трябва да могат да осигурят нормални условия за своите деца. Образованието е необходимо условие за работа и доходи. Държавата не може да направи това вместо тях.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »