22 държави няма да открият допълнителни секции за изборите

22 държави няма да открият допълнителни секции за изборите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 22 държави са отказали да открият допълнителни секции за изборите на 12 май, съобщи говорителят на Министерството на външните работи Димитър Япраков, цитиран от Дарик.

Българите в Унгария, Словакия и Украйна ще могат да гласуват само в посолствата и дипломатическите мисии заради отказа на страните. Сред отказалите са още Армения, Грузия, Алжир и Мароко. Изпратени са запитвания до 103 страни, като 38 вече са дали положителен отговор. Все още се чака отговор от Сърбия и от Германия.

„Причините са ясни. Има държави, които не разрешават, чисто законодателно, извън мисиите да се организират такива избори. Това донякъде е свързано и с необходимостта при такива избори да се осигури безопасността. Ако правите секция в училище, естествено, че трябва да се поиска от местната полиция да я охранява. Има държави в този списък, които имат тежка ситуация на вътрешна сигурност и изобщо не могат да осигурят подобно нещо“, добави Япраков.

Българите в чужбина трябва да спазват електронната форма, посочена от ЦИК за подаването на заявленията си за гласуване по интернет. Сканирани формуляри, изпратени по електронната поща, не се приемат. Българите имат възможност да подадат на хартиен носител заявлението си в дипломатическата мисия в съответната държава или да го изпратят по пощата.

#Димитър Япраков #Унгария #Словакия #Украйна #Армения #Грузия #Алжир #Мароко #Сърбия #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"