Силиконовите импланти не трябвало да се премахват

Силиконовите импланти не трябвало да се премахват
Снимка: tokudabolnica.bg
A A+ A++ A

Не е нужно да се премахват имплантите, а да се наблюдава състоянието им, заяви доц. д-р Димитър Евстатиев, национален консултант по пластична хирургия.

Това той каза по повод опасните импланти PIP на френска фирма, които вече са изтеглени от пазара, предаде БГНЕС.

Според медиците няма точна статистика, но от 3000 внесени у нас импланти се приема, че са поставени около 1500 от тях.

Френските колеги смятат, че тези импланти трябва да бъдат подменени, но италианските лекари не мислят така, посочи д-р Страхил Ефремов, секретар на Българското сдружение за естетична и пластична хирургия.

По думите му е достатъчно да се правят ехографски и контролни прегледи при жените с импланти на всеки 6 месеца.

„Ние не призоваваме да се сменят спешно на всяка цена, нека жените се консултират с хирурга си, да се наблюдават и заедно с него да решат“, подчерта д-р Ефремов.

Докторите съветват, ако има една спукана протеза да се отстрани и другата. Според тях обаче липсва повишен риск от рак при жените, носещи импланти, и не съществува аргумент, според който тези импланти трябва спешно да се отстраняват.

Естетичната хирургия е платена и тя е за сметка на пациента. При отстраняване на импланти Здравната каса и Министерството на здравеопазването няма да поемат никаква част от цената на медицинската интервенция.

Около 500 евро струва премахването на силиконови импланти, но за всяка една от клиниките, които ще предложат тази услуга, цената ще варира, посочиха лекарите.

Известна е фирмата дистрибутор за България на въпросните импланти и от нейния представител може да се вземе информация колко броя импланти са върнати.

Не е оправдано разходите за премахване на имплантите да са за сметка на публичното здравеопазване, категоричен е доц. Евстатиев.

Някои наши хирурзи обаче предлагат тези разходи да са минимални, да се платят само консумативите, допълни той.

Някои от фирмите – производители на импланти, дават доживотна гаранция, но в случая тази гаранция няма значение, тъй като фирмата, произвела PIP, е фалирала и няма към кого да се предяви съдебен иск.

Според обсъждания европейски стандарт в пластичната хирургия се приемало, че естетични хирургични процедури могат да се правят при навършване на пълнолетие.

Има и специални операции на естетичната хирургия при подрастващите – например при дете с големи уши, уточни Евстатиев.

По думите му в този случай операцията е оправдана и затова има пластично-възстановителна и естетична хирургия.

Оформя се мнение, че на жени под 21 години не трябва да се слагат импланти. Хирурзи са предложили на министъра да налага солени глоби за поставяне на импланти на непълнолетни.

Нека се остави на лекарите да преценяват на кого може да се поставят импланти и на кого не, смятат специалистите.

#импланти #силикон #PIP #Здравната каса #Министерството на здравеопазването #пластична хирургия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"