"Ел Паис": Отчаяние пламти в България

"Ел Паис": Отчаяние пламти в България
Пламен Горанов, който се самозапали на 20 февруари във Варна и почина на 3 март, стана символ на протестите в България, коментира "Ел Паис". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От: "Ел Паис", автор: Силвия Бланко, превод: БГНЕС

Пред президентския дворец в София, пред кметството във Варна или пред банков клон в старата столица Велико Търново - това са само половината от местата, които трима българи, а те са общо шестима, избраха през последните седмици да се самозапалят в България в знак на отчаяние и социален протест.

Четирима от тях починаха, а полицията успя да попречи на 73-годишен българин да драсне клечката. Тази поредица от самозапалвания в стил тибетски монаси започна малко след като хиляди хора излязоха на улицата, за да протестират срещу високите цени на тока.

Тези протести постепенно прераснаха в общонародно недоволство от бедността, корупцията и политиците и това доведе до оставката на правителството на популисткия премиер Бойко Борисов.

Сега служебен кабинет се опитва да преодолее несигурността, която цари в страната до предсрочните парламентарни избори на 12 май.

Вълнението от тези самоубийства принуди министерството на здравеопазването да предприеме разяснителна кампания за предотвратяването им.

"Тази вълна от самозапалвания е симптом за социално отчаяние", обяснява Христо Хинков, психиатър от Националния център за публично здраве към министерството на здравеопазването.

Макар протестите да не са вече с масов характер, много българи не са в състояние да си плащат парното, тъй като сметките надхвърлят половината от доходите им и хората са принудени да работят, ако имат възможност, и след пенсионирането си, заявява Хинков, добавяйки, че освен самозапалванията се е увеличил броят изобщо на самоубийствата. Българите за изненадани.

Макар в съседни страни като Гърция, Испания и Италия, които също бяха ударени от кризата, в българската колективна памет още е жив споменът от комунистическата диктатура и първите години на прехода и затова се срещат подобни случаи, както се вижда от доклад на организацията "Лекари без граници" от 2003 г.

"В България има явно увеличение на броя на самоубийствата, свързани с безността и протестите", коментира Боян Захариев, координатор на програмата за публични политики в международната фондация "Отворено общество" в София.

Не всички хора, избрали самоубийството, са в положение на крайна бедност. Някои принадлежаха към средната класа, която пострада от драстично влошаване на живота. Неравенството в България нарасна коренно поради политиката на драстични икономии", заявява Захариев.

"Политиците са объркани. Изпаднали са в паника", обяснява Хинков.

"Самозапалванията засилиха ефекта от протестите", казва аналитикът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии в София.

Според него протестите са генерирали промени, а не само оставката на кабинета Борисов. "Това личи от подготовката за предизборната кампания.

Всички партии нагаждат своите програми към новата реалност и включват в тях социални мерки. И още нещо – опитват се в избирателните листи да включват нови лица.

Така например, социалистите извадиха от листите някои от най-влиятелните си политици, а лидерът им Сергей Станишев декларира, че няма да бъде министър-председател", посочва Смилов.

#Сергей Станишев #Даниел Смилов #Боян Захариев #Италия #Испания #Гърция #Бойко Борисов #Велико Търново #Варна #София #самозапалване #България #избори коментар #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »