Дянков: Банките да свалят лихвите!

Дянков: Банките да свалят лихвите!
Дянков категорично изключва несигурност в банковата система, като цитира данни на БНБ, според които 60% от българите имат спестявания в банките. Снимка: razkritia.com
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков поиска лихвите на банките в България да паднат.

Според Симеон Дянков намалението е възможно заради високия кредитен рейтинг на страната.

Държавата е изпълнила всички условия, за да осигури среда за намаляване на лихвите на банките, обясни Дянков пред bTV.

„Само да им припомня, че като влязохме на власт, тогава търговските банки казаха: вие направете така, че да ни се вдигне кредитният рейтинг – „Стандарт енд Пуърс“ и „Муудис“. Това вече е факт – оттам вече ще ни падне на нас цената на финансовия ресурс и ще паднат лихвите. Ние си свършихме работата. Сега е ред те да си свършат работата“, каза финансовият министър.

Дянков обаче отказа да коментира дали смята лихвите за неоправдано високи в момента.

Дори при най-лошия сценарий за българската икономика през следващата година, ще има ръст, прогнозира Дянков.

Той категорично изключва несигурност в банковата система, като цитира данни на БНБ, според които 60% от българите имат спестявания в банките.

След като вчера отчете рекорден срив, тази нощ еврото падна още и почти достигна минимума си от януари спрямо долара – това е полезно за страната, успокои Дянков.

„Ние сме вързани за еврото и то като пада, и левът пада спрямо долар, йена и т.н. Като пада, ние като сме износители, на износа това ни е полезно. България има голям износ. Всъщност, ако еврото пада -  а аз бих искал да падне още десетина цента, това помага на България“, уточни финансовият министър.

По думите на Дянков още не е ясно с колко точно ще падне Данък добавена стойност.

Намалението под сегашните 20 процента цели насърчаване на потреблението, уточни той.

В момента 1% ДДС носи на хазната около 700-800 млн. лв., което означава, че същата сума ще остане у потребителите, обясни вицепремиерът.

Откога ще намалее размерът на ДДС, според Дянков ще бъде изненада. Всички останали ставки – и данъчни и акцизи, ще останат без промяна.

#Симеон Дянков #финансов министър #банки #лихви #България #криза #Стандарт енд Пуърс #Муудис #БНБ #данък добавена стойност #ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"