Митничари задържаха 120 кг застрашени змиорки

Митничари задържаха 120 кг застрашени змиорки
Змиорките Anguilla са от критично застрашен вид в световен мащаб. Снимка: Агенция „Митници“
A A+ A++ A

Митничари задържаха 120 килограма змиорки от критично застрашения вид Anguillа.

Нелегално пренасяните екземпляри са задържани от митничари от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ – Митница „Аерогара София“, съобщиха от пресслужбата на Агенция „Митници“.

При извършена проверка на пратка за износ са открити 6 колета, всеки от които съдържа по 4 контейнера с живи змиорки Anguilla.

Екземплярите са с приблизителна дължина 7-8 см, в така наречената „стъклена фаза“. Животните са поставени в безводна среда, като в слузта във всяка от тарелките в контейнерите е поставен лед за охлаждане.

Екземпярите са живи, което не съответства на декларираното „охладена риба, умъртвена за консумация“.

Змиорките са защитени от Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора CITES и за тях се изисква съответният сертификат, какъвто не е бил представен.

Змиорките са били доставени с чартърен полет от Испания на българска фирма, която след сложна схема на покупко-продажба е трябвало да ги транспортира до Филипините.

Въпреки че са пристигнали като вътрешнообщностна доставка, поради възникнали съмнения относно съдържанието на пратката е извършена митническа проверка, при която е разкрита истинската „стока“.

За случая е съставен акт за установено  митническо нарушение на 55-годишен български гражданин с инициали Ц.В.

Змиорките спешно са предадени в Зоологическата градина в София и за случая е уведомено Министерството на околната среда и водите.

Змиорките са от критично застрашен вид в световен мащаб. Квотите за износ на България за този вид са нулеви.

Змиорките са включени и в Червената книга на България. У нас последният подобен екземпляр е бил засечен преди точно 40 години.

Змиорките Anguilla не могат да се размножават в контролирана среда - излюпването на ларвите става единствено в Саргасово море и в „стъклената фаза“ се придвижват по течението Гълфстрийм.

Именно в тази си фаза те са най-застрашени от улавяне и трафикиране.

#Гълфстрийм #Червената книга на България #Филипините #България #Испания #София #митничари #змиорки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"