Серийни кражби на коли с „паяк“ в София

Серийни кражби на коли с „паяк“ в София
Четиримата заподозрени са задържани в местното районно управление с полицейска мярка за 24 часа. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Престъпна група, извършвала множество кражби на коли с помощта на „паяк“, е задържана от криминалисти на столичното Второ РУП.

Полицаите реагирали веднага след получен в сряда сигнал от граждани, че пред жилищна кооперация в кв. „Свобода“ „паяк“ вдига паркиран лек автомобил „Жигули“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи.

Пристигналите на място служители на реда изненадали двамата софиянци М.В. (31 г.) и М.С. (21 г.), докато се суетели около репатрака – модел „МАН“, собственост на частна фирма.

В хода на разследването се установило, че М.С. притежавал договор за покупко-продажба – незаверен пред нотариус, и ксерокопие от талон с нанесени данни за регистрационния номер на жигулито.

От извършената в масивите справка станало ясно, че ксерокопията не съдържат информация за истинския собственик на колата – възрастна жена, а данни на задържания.

Пред служителите на реда М.С. заявил, че работи по поръчка и срещу заплащане за мъж, на когото посочил малкото име.

Той признал, че преди опита да „вдигнат“ жигулито са репатрирали и „Москвич 412“ от паркинг в същия квартал, който оставили в пункт за вторични суровини в кв. „Илиянци“.

При проверка на пункта полицаите открили руската кола и други четири, обявени за издирване от Второ районно управление – „Ситроен ЗХ“, две лади и „Мерцедес 190“.

Пак там служителите на реда се натъкнали на още 120 возила, чиято собственост се изяснява.

В хода на разследването криминалистите установили и поръчителя, за когото М.С. и М.В. работели.

Я.Б. (21 г.) от кв. „Обеля“ и съпругата му К.Б. (23 г.) са задържани в  кафене на бензиностанция на бул. „Рожен“.

При обиск у тях са открити голям брой договори за покупко-продажба, написани с един и същи почерк и незаверени от нотариус, както и ксерокопия на регистрации на автомобили.

Последвало претърсване на два адреса в кв. „Обеля“ и „Сухата река“, откъдето са иззети компютърни конфигурации, съдържащи папки със сканирани регистрационни талони за МПС, сканирани бланки за лични карти и голям брой празни бланки.

Четиримата заподозрени са задържани в местното районно управление с полицейска мярка за 24 часа.

Трима от тях са стари познайници на полицията. Я.Б. е регистриран за противозаконно отнемане на автомобили, взломни кражби на части и вещи от МПС, измама, нанасяне на телесна повреда, осъждан е за използване на фалшив документ.

Съпругата му К.Б. фигурира в полицейските регистри за кражба на мобилен телефон от магазин, а  М.С. – за притежание на наркотици, кражби на части и вещи от МПС и домови кражби.

По случая се води досъдебно производство.

#автомобил #паяк #Министерство на вътрешните работи #РУП #престъпна група #МПС #кражби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"