Дянков се гордее с реформите

Дянков се гордее с реформите
„И следващото правителство ще спечели от това, защото дупката в бюджета на НОИ ще бъде много по-малка“, смята Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков се гордее с реформите, които правителството е успяло да осъществи до този момент от мандата си.

Това стана ясно по време на гостуването му в студиото на bTV в четвъртък сутринта.

„Успяхме, защото на всички беше ясно, че никой не иска да плаща тежестта на поредните години нереформирана система“, коментира той реформите в Българските държавни железници.

При зърнопроизводителите също устояхме и сега парите за земеделие не отиват 100% при тях, а в по-широка палитра, каза още финансовият министър.

По думите му първоначалният план на Министерството на финансите, разработен още през 2010 година, бил именно покачване на възрастта за пенсиониране с по четири месеца на година от 2012 година.

„И следващото правителство ще спечели от това, защото дупката в бюджета на НОИ ще бъде много по-малка“, смята Дянков.

Той уточни, че предстоят реформи и във висшето образование и науката. Парите там ще се увеличават, но според Дянков и системата трябва да се промени.

„Финансите в университетите в момента не се управляват добре и е необходимо отделно управление на учебната част и на финансите им“, каза министърът.

Дянков се надява и на частична реформа в здравеопазването. Парите за лекарства за онкоболните са с 30% повече, но те се преместват от министерството в здравната каса.

По думите на Дянков средствата за лечението на болните от рак не се променят.

Той обясни, че когато парите се отпускат от касата, това не застрашава пациентите от недостиг на медикаменти, защото в касата няма лимит за броя на болните.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #реформи #правителство #Българските държавни железници #НОИ #здравеопазване #Министерството на финансите #пенсиониране #зърнопроизводители #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »