Дянков потвърди: ДДС – 18%

Дянков потвърди: ДДС – 18%
Финансовият министър уточни, че минималната заплата ще се увеличи за втори път, ще има повишение и на ниските пенсии. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Данък добавена стойност ще бъде намален с до 2% до края на мандата на настоящото правителство, но кога точно ще стане това, е изненада.

Това потвърди финансовият министър Симеон Дянков по bTV в четвъртък сутринта.

По думите му намерението е записано в програмата на управляващите и ще бъде изпълнено до края на мандата. Решението откога ще влезе в сила ще бъде изненада.

„По този начин инфлацията спада автоматично с процента, с който намаляваме ДДС, и покупателната способност на всички българи се увеличава автоматично“, обясни Дянков.

Според него това няма да отвори дупка в бюджета, защото тази година са събрани милиард и половина повече в сравнение с 2010 г.

Министърът уточни, че управляващите са изчакали с идеята си заради кризата, но сега вече са спокойни. Спадът в налога ще бъде между един и два процента.

„Песимистичен анализ един процент икономически растеж, оптимистичен – два и половина процента. 2012 година ще е по-добра от 2011 година, и от 2010, и от 2009 година. Вървим във възход. За всички“, каза още Дянков.

Финансовият министър уточни, че минималната заплата ще се увеличи за втори път, ще има повишение и на ниските пенсии.

„Ще има просто повече пари. Защо хората са песимистични – защото в последните три месеца идваха само тежки новини от Европа, не само от Гърция, но имаше голяма положителна промяна в отношението на политиците в Европа... Две години се мотаха и взеха решение, което за нашето правителство е правилно“, каза Дянков.

Той отбеляза, че седем икономики са във вторична рецесия, но бъдещето е по-ясно, отколкото преди месец и половина.

„Всички са съгласни, че в България има финансова стабилност“, категоричен беше министърът.

„На това може да се гради. Ако няма финансова стабилност, ще е още по-мизерно и бедно. Тя дава възможност да се водят други данъчни политики, да се намалява ДДС, други доходни политики - да се увеличават пенсии“, обясни министърът.

„Колкото и да изглежда тежко положението у нас, защото България влезе в ЕС като най-бедната държава,  всъщност имаме растеж спрямо средното в Европа“, коментира Дянков.

Просто растежът трябва да е най-бърз, защото няма как да влезем изведнъж в челната тройка, добави той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"