Арестуваха дясната ръка на Йоца Амстердам

Арестуваха дясната ръка на Йоца Амстердам
Йоца Амстердам (на снимката) бе зрелищно арестуван от служители на НСБОП през 2002 г. в центъра на София, където живееше под чужда самоличност. Снимка: Javno.hr
A A+ A++ A

Хърватската полиция арестува на летището в Загреб смятания за дясна ръка на балканския наркотрафикант Сретен Йоцич 45-годишен Александър Пейич.

Пейич е задържан на основание на международна заповед, издадена от Сърбия, и се очаква да бъде екстрадиран в Белград, съобщи БГНЕС.

Според хърватските съдебни и полицейски власти Александър Пейич е отговарял за наркотрафика между България и Сърбия по времето, когато в София е живял самият Сретен Йоцич, по-известен като Йоца Амстердам.

Пейич започва като шофьор на Сретен Йоцич в началото на 90-те години, но по-късно става основен играч в наркотрафика между България и Сърбия.

В момента 48-годишният Йоцич се намира в ареста в Белград. Срещу него е повдигнато обвинение за участие в убийството на хърватския разследващ журналист Иво Пуканич.

Преди да бъде задържан, Йоца Амстердам е живял във вилата на бившия югодиктатор Слободан Милошевич, който почина на 11 март 2006 г. в ареста на Международния трибунал за военни престъпления в Хага.

По време на съдебния процес срещу Йоцич, когото наричат най-големия балкански наркобос и най-опасния жив сърбин, той каза, че в България е бил в безопасност, защото са го закриляли разузнавателните служби.

Йоца Амстердам бе зрелищно арестуван от служители на НСБОП през 2002 г. в центъра на София, където живееше под чужда самоличност.

После бе екстрадиран в Холандия да излежава там влязла в сила присъда. След изтичане на наказанието холандците го върнаха през 2006 г. на Сърбия, където също бе изпратен зад решетките по обвинения за поръчкови убийства на мафиоти, атентати срещу държавни служители, контрабанда на огромни количества наркотици, фалшифициране на пари.

За повечето от тези престъпления обаче доказателства и свидетели не можеха да бъдат намерени и през май 2006 г.

Върховният съд на Сърбия пусна Йоцич на свобода срещу гаранция от 300 000 евро. В средата на 2009 г. той бе арестуван отново и оттогава не е излизал на свобода.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"