Експерти от ЕС ще дадат оценка за цените на тока в България

Експерти от ЕС ще дадат оценка за цените на тока в България
Еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан и вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Веднага след като свършат Великденските празници специалисти от европейските главни дирекции „Енергетика“ и „Конкурентоспособност“ ще бъдат изпратени в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и в държавния регулатор за оценка на системата, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

Изявлението бе направено след среща с комисаря по регионално развитие Йоханес Хаан, предаде агенция „Фокус“.

Министърът на икономиката Асен Василев допълни, че в края на април ще има последваща среща с двамата комисари – Хаан и Йотингер, на която Захариева и Василев ще обсъдят първите резултати от тези анализи и какви краткосрочни и средносрочни мерки трябва да бъдат взети, за да се стабилизира ситуацията в енергетиката.

„България е поканена да участва и на неформалната среща на министрите на енергетиката в Дъблин в края на април“, съобщи Василев.

Министър Захариева обясни, че осигуряването на 50% безвъзмездна помощ от Европейския съюз среща известни затруднения предвид финансовото състояние на хората в България и заради продължаващата дълго икономическа криза.

„Срещнах голямо разбиране и се договорихме още в рамките на този програмен период да се опитаме да повишим размера на безвъзмездната финансова помощ. Аз получих уверение от тяхна страна, че ще получа пълната им подкрепа, когато в рамките на съвсем кратък срок поискаме това“, каза Захариева.

#Министерството на икономиката #енергетиката и туризма #Екатерина Захариева #Йоханес Хаан #Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници