САЩ: Спазваме изцяло човешките права

САЩ: Спазваме изцяло човешките права
Москва порица Съединените щати за състоянието на човешките права в страната. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Съединените американски щати бяха категорични, че в държавата не съществуват проблеми при спазването на човешките права.

„У нас няма проблем със спазването на правата на човека“, заяви на брифинг официалният представител на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър.

Изявлението си Тонър направи по повод публикуван от външното министерство на Русия доклад за правата на човека.

В него се посочва за „многобройни случаи на нарушаване на правата на човека в САЩ“.

Москва порицава Съединените щати за състоянието на човешките права, давайки за примери затвора в Гуантанамо и сгрешени смъртни присъди, като посочва, че Вашингтон критикува лицемерно други страни на тема правата на човека.

Основният аргумент на съставителите на доклада е американският затвор в Гуантанамо, където и досега са държани над 170 затворници, обвинени в тероризъм, между които и един руски гражданин.

„Ние сме отворени към всякаква критика, като не квалифицираме случаите на такава от чужбина като вмешателство в политиката на САЩ. По отношение на правата на човека спазваме абсолютна прозрачност. Такъв проблем не съществува в САЩ. Ние не ограничаваме достъпа до документи, касаещи правата на човека, в страната има свобода на медиите и силно гражданско общество“, категоричен беше Тонър.

Руските докладчици обаче са на друго мнение. Според тях освен проблема с Гуантанамо САЩ регулярно нарушават международните хуманитарни права в зоната на въоръжени конфликти и в хода на антитерористични операции, прилагайки политиката на двойния аршин.

В документа се отбелязва и това, че след атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. правата и свободите на американските граждани, и особено на американските мюсюлмани, са били сериозно ограничени.

#САЩ #Русия #човешките права #правата на човека #Марк Тонър #Държавния департамент #Гуантанамо #затвор #смъртни присъди #Световния търговски център #Ню Йорк #11 септември

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници