България получава първите доставки газ по „Южен поток” в края на 2015 г.

България получава първите доставки газ по „Южен поток” в края на 2015 г.
A A+ A++ A

„Газпром“ запазва плановете си за начало на доставка на газ по газопровода „Южен поток“ до България в края на 2015 година, съобщи ръководителят на компанията Алексей Милер, цитиран от РИА „Новости“ и агенция „Фокус“.

„Няма никакви съмнения, че първият газ по „Южен поток“ ще достигне до България през декември 2015 година.

Изявлението бе направено в Белград, където Милер е на посещение.

„Началото на доставките в Сърбия е планирано за 2016 година“, каза Милер, който е на посещение в Белград. Той посочи, че строителството на сръбския участък на газопровода ще струва 1,7 милиарда евро.

През февруари компанията, която ще изгражда газопровода – South Stream Transport, публикува на своята интернет страница доклад относно бъдещите си стъпки, съобщава Инвестор.бг.

Според документа подводната част на трасето ще бъде строена на четири етапа. Трасето с дължина от 930 километра ще тръгва от руския град Анапа и ще преминава през българската и турската изключителна икономическа зона в Черно море.

Тръбите излизат край Варна и след три километра по сушата ще се включат в българската газопреносна мрежа, обясняват от компанията.

За да защити плажа и водите от замърсяване при евентуални аварии, тръбите ще бъдат заровени в пясъка на дълбочина от 2,5 метра, преди да излязат на повърхността.

В останалата част от подводното трасе тръбите ще бъдат полагани директно върху морското дъно. На повърхността тръбите ще бъдат заравяни на минимална дълбочина – между 0,8 и 1,5 метра, за да може земята да бъде ползвана и от съображения за сигурност.

#„Газпром” #газопровод #„Южен поток” #България #Сърбия #Алексей Милер #Белград #South Stream Transport #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"