Стотици милиони евро са изтеглени от Кипър чрез кипърските банки в Лондон и Москва

Стотици милиони евро са изтеглени от Кипър чрез кипърските банки в Лондон и Москва
Жителите на Кипър не можеха да изтеглят от банкоматите суми над 100 евро на ден. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стотици милиони евро са изтеглени от Кипър чрез представителствата на кипърските банки в Лондон и Москва в периода, през който обикновените жители на страната не можеха да изтеглят от банкоматите суми над 100 евро на ден, съобщава гръцкият телевизионен канал „Мега“, цитиран от агенция „Фокус“.

В Кипър се чуват остри критики по адрес на управляващия Централната банка на Кипър Паникос Димитриадис, който по време на кризата разреши да продължат работа филиалите на „Банк ъф Сайпръс” и Кипърската народна банка в Лондон, заради което стана възможно тегленето на големи суми от сметките в кипърските банки в британската столица, както и чрез една от руските банки в Москва.

Междувременно стана ясно, че големите клиенти на Кипърската народна банка ще изгубят до 80% от размера на своите депозити. Това заяви кипърският министър на финансите Михалис Сарис в ефира на държавната телевизия на Кипър.

„Ако говорим реалистично, то ще бъде върнато много малко“, каза Сарис.

Министърът призна, че може да минат години, преди да бъдат върнати депозитите на клиентите, но те може да получат около 20% от своите средства.

„Това ще бъде голям удар за клиентите с депозити над 100 000 евро“, каза кипърският министър на финансите. Той добави, че се работи за това банките в Кипър да бъдат отворени в четвъртък.

#Кипър #Лондон #Москва #банки #„Банк ъф Сайпръс” #Кипърската народна банка #Михалис Сарис #Паникос Димитриадис #Централната банка на Кипър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"