Българинът преоткрива книгата като подарък

Българинът преоткрива книгата като подарък
„Колкото е по-невдъхновяваща е действителността наоколо,толкова повече основание имаме да четем“, каза писателят Алек Попов. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Книгата е най-модерният подарък за този празничен сезон, като даже измества битовата техника сред най-подаряваните артикули.

Естествено, че в кризата има спад в продажбите и при книгите, и при техниката. Но в книжарниците този спад е незначителен за разлика от магазините за електроуреди, където се продава почти наполовина по-малко, предаде bTV.

Според статистически данни преди кризата българите са харчили над 3 млрд. лв. за техника на годишна база, а миналата година едва около 1 млрд. и 800 млн.

Като абсолютна стойност парите, които даваме за книги, естествено, са несравнимо по-малко, но вижте тенденцията – от 2008 г. досега спадът е незначителен.

„Колкото по-невдъхновяваща е действителността наоколо,толкова повече основания имаме да четем“, каза писателят Алек Попов.

„Мисия Лондон“, „Ниво за напреднали“, „Черната кутия“... Алек Попов е един от най- продаваните автори у нас. Казва за себе си, че се чувства като истински ветеран в родното книгоиздаване, защото за 20 години е видял почти всичко.

„У нас като че ли хората се умориха от този преход, от това постоянно повтаряне на заклинанията на прехода, че сега не му е времето да се занимаваме с такива сложни духовни неща“, каза писателят.

Наблюденията му са, че в последните няколко години с право може да се говори за ренесанс на книгите.

„Той за мен е даже позакъснял, но за това не трябва да обвиняваме само читателите, но и писателите, които трябва да представят интересни и професионално написани истории. Нещо, което мисля, че в последните години беше наваксано“, добави Попов.

А това, че хората отново откриват книгите, се потвърждава и от издателите, които все по-често пускат български автори на пазара. По думите им, макар и да има лек спад, продажбите са стабилни.

„За цялата година, за съжаление, има спад, който е от порядъка на 8–10 процента за първите няколко месеца - надяваме се заради по-силния декември. Декември е колкото 3 нормални месеци обороти“, каза Веселин Тодоров, председател на Асоциация „Българска книга“.

Годишно у нас се издават 10 хиляди нови заглавия. Или 10 милиона нови книги. Факт е, че българската книга е три пъти по-евтина от западноевропейската.

Книгите си остават както стойностен подарък, но и финансово поносим подарък. Ако средно цената на една книга е 20 лева, то цената на таблет може да надхвърли 1000 лева.

А ако не можете да решите електроника или книга, има решение – електронна книга. Според търговците те също са на челните места за най-предпочитан подарък тази година.

#книга #книги #подарък #подаръци #писател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"