Вдигат цената на тока с 4.5%?

Вдигат цената на тока с 4.5%?
Националната електрическа компания иска цената на тока на едно да се вдигне с минимум 4.5%. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Националната електрическа компания иска цената на тока на едро да се вдигне с минимум 4.5%.

„Националната електрическа компания (НЕК) е внесла искане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъде повишена цената на тока на едро минимум с 4.5%, защото от август т.г. компанията продавала с по 4 лв. на мегават под себестойността“, съобщи в сряда изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов.

При регулирана цена за НЕК от 76.42 лв. на мегават на електроенергията, от август себестойността й за НЕК е 80.20 лв.

Като причина за това Андонов посочи увеличението на цената на електроенергията от когенерациите на топлофикационните дружества, което пък е следствие от поскъпването на природния газ.

В цената на НЕК от 1 юли 2011 г. не е било разчетено и пускането в експлоатация на ТЕЦ „Брикел“ от 8 август т.г., както и новите мощности от ВЕИ, каза Андонов. Още в този регулаторен период (2011–2012 г.) трябва да се измисли нещо за компенсиране на НЕК, смята Андонов, цитиран от БТА.

Според него ще е идеално, ако повишаването на цената е още от 1 януари 2012 г., но тъй като остават само два работни дни, е ясно, че това няма да стане. Все пак за НЕК нямало да е фатално, ако до 1 юли 2012 г. не бъде увеличена цената на тока на едро, но било нормално, щом има промяна в цените, които влияят в ценообразуването на НЕК, да има и промяна в цената за компанията.

Очакваната печалба на НЕК преди облагането с данъци за 2011 г. е около 70 млн. лв., каза още Андонов.

Очакваният финансов резултат е по-нисък от миналогодишния заради по-малкото производство от ВЕЦ, обусловено от по-ограниченото количество вода в язовирите.

#Националната електрическа компания #НЕК #електричество #ток #цена #изпълнителен директор #Михаил Андонов #Андонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници