Хърватия готова да влезе в ЕС на 1 юли

Хърватия готова да влезе в ЕС на 1 юли
Еврокомисарят Фюле даде балканската държава като пример за успех и нейните постижения са доказателство за значението на процеса на разширяване. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия оповести последния си мониторингов доклад относно подготовката на Хърватия за присъединяване към Евросъюза, в който се казва, че страната вече е готова да стане 28-та членка.

„Комисията заключва, че Хърватия ще бъде готова да се присъедини към ЕС на 1 юли 2013 г.", се казва съобщението на ЕК, предава Dnevnik.bg.

Хърватия е изпълнила десетте приоритета, заложени в предишния доклад от октомври и е показала воля и способност да изпълни оставащите въпроси преди присъединяването си.

Еврокомисарят по разширяването, Щефан Фюле, пристигна лично в Загреб за да връчи доклада.

„Хърватия работи усилено и запази темпото на реформи. Тя направи огромни крачки не само от края на присъединителните преговори, но и от предишния мониторингов доклад", заяви той.

Според Фюле, най-облагодетелствани от резултата ще бъдат хърватските граждани, каквато е била и целта.

Еврокомисарят даде балканската държава като пример за успех и нейните постижения са доказателство за значението на процеса на разширяване.

„Тя е и добър пример за останалата част от региона, която се приближава до ЕС", отбелязва той.

Мониторинговият доклад за Хърватия беше съсредоточен върху политиката за конкуренция, съдебната система и основни права като свободата и сигурността.

Страната трябваше да докаже и че ще се справи успешно с усвояването на структурни фондове.

Според Еврокомисията властите в Загреб трябва да продължат с реформите, но най-новата държава членка няма да бъде подложена на мониторинг, подобен на този за България и Румъния, след като стане част от ЕС.

#Хърватия #ЕС #Щефан Фюле #присъединяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"