40% от централите да бъдат спрени, предлага енергийният министър

40% от централите да бъдат спрени, предлага енергийният министър
Системата на енергетиката е много болна и изключително неефективна, каза министър Асен Василев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 40% от фотоволтаичните и ветроенергийните централи временно да бъдат спрени. Това е една от мерките, които предлага енергийното министерство за стабилизиране на енергийната система в страната, предаде Дарик.

Ресорният министър Асен Василев обясни, че мярката ще бъде предложена към тези централи, които не спазват закона за енергетиката и не подават точна информация към електроенергийния системен оператор, с което затрудняват системата. „Системата на енергетиката е много болна и изключително неефективна, с много губещи и малко печеливши. Необходимо е солидарност на всички работещи в тази сфера“, каза още Асен Василев.

Българската енергетика има свръхкапацитет и свръхпроизводство. Мощностите в страната са за 12 000 мегавата, консумацията се покрива от 4,7 хиляди мегавата, а в износ са заети най-много още 300 мегавата. Тоест мощностите са два пъти и половина повече от това, което страната консумира и изнася, подчерта Василев.

Сред останалите мерки са: намаляване на количествата на т.нар. студен резерв, така както и за създаване на балансиращ пазар. От енергийното министерство са поискали проверка на сектора „Енергетика“ на Комисията за защита на конкуренцията.

#Асен Василев #КЗК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"