Касата няма да плаща за нови силиконови импланти

Касата няма да плаща за нови силиконови импланти
Снимка: aestheticplasticsurg.org
A A+ A++ A

Националната здравноосигурителна каса няма да плаща за премахването на силиконови гърди на френската компания Poly Implant Prothesе (PIP), съобщи министърът на здравеопазването.

Компанията фалира през март 2010 г., след като беше доказано, че е поставяла в имплантите технически, а не медицински силикон.

Федералният институт за лекарствата и медицинските продукти на Франция твърди, че случаите, при които имплантите на фирмата PIP са се спукали, са 19, осем жени са развили рак, а три са починали.

Експертите предполагат, че болестта се дължи на качеството на силикона, с който са били напълнени гърдите им. В България 3000 жени носят опасните силиконови гърди.

Здравният министър потвърди, че няма доказан случай в България за възникнали здравословни проблеми при жени, поставили опасните импланти.

Франция и Венецуела предложиха безплатно да се отстранят от жените опасните силиконови импланти. Българската държава обаче няма да предложи тази екстра на жените, пожелали да уголемят гърдите си, обясни Константинов.

„Аз мисля, че е кощунство в икономическа криза, когато се мъчим за тези деца да осигурим лечение, да тръгнем да плащаме за импланти, защото някоя дама е искала да се направи такава, каквато не я е направила природата“, заяви министърът, цитиран от Дарик радио.

В България все още няма доказан случай, при който френските импланти да са навредили на дадена пациентка, обясни националният консултант по пластична хирургия доц. Димитър Евстатиев пред Дарик.

„При жени, които не желаят по една или друга причина да ги отстранят, се препоръчва наблюдение. Френската препоръка е, че е добре да се махне. В най-лошия случай, ако се спука, може да се получи възпалитен процес“, коментира той.

Български пластични хирурзи ще предложат на здравния министър да се наложат солени санкции за лекари, които поставят силиконови импланти на момичета под 18-годишна възраст. Според лекарите импланти на непълнолетни трябва да се поставят само когато това се налага по медицински причини.

„Ние, лекарите, не сме за това - за абитуринетската вечер да й подарим гърди“, каза доц. Евстатиев. Той обясни още, че самата специалност на пластичните хирурзи вече е твърде комерсиализирана.

#силикон #силиконови импланти #Стефан Константинов #министър на здравеопазването #пластична хирургия #Франция #Венецуела #Poly Implant Prothesе (PIP) #Poly Implant Prothesе (PIP)

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »