Неподозирани причини за главоболие

Неподозирани причини за главоболие
A A+ A++ A

Всички знаем от какво може да ни заболи глава – мигрена, синузит, махмурлук, високо кръвно и т.н. Понякога обаче причината за главоболието съвсем не е така очевидна. Научете от нас някои неподозирани фактори, заради които може да ни мъчи главоболие.

Рязка промяна в температурата. Разликата в температурата на открито и в затворени помещения е много голяма, особено през зимата и лятото. Тази рязка температурна разлика може да бъде причина за главоболие понякога.

Твърде силни миризми. Силните аромати, дори и приятни, могат да бъдат причина за главоболие. Ако пробвате много различни аромати, докато например си избирате парфюм или прах за пране, много вероятно е да се сдобиете с главоболие.

Аксесоари за коса. Силното пристягане на косата в продължение на много часове е често скрита причина за главоболие при жените.

Усилено физическо натоварване, дори и секс. Интензивното физическо натоварване, особено за нетренирано тяло, може да доведе до неприятно краткотрайно главоболие.

Напрежение в дома или офиса. Животът в постоянен стрес почти никога не са разминава без главоболие.

Продължителна работа пред монитор. Почти няма човек, който да не прекарва няколко часа дневно пред монитор. Изходът от ситуацията е да се използват щадящи монитори и очила за работа с компютър.

Сирене. Макар и нестандартна причина, сиренето често може да се окаже провокатор на главоболие, особено за хора с мигрена. Смята се, че причина за това е вещество в него, наричано тирамин. Сирената, предизвикващи главоболие, по-често са тези с по-силен вкус - синьо сирене, чедар, швейцарско сирене и др.

Червено вино. Тираминът се открива също в червеното вино. Дори и да не сме прекалили с него, а да сме изпили само чашка, това може да се окаже достатъчно, за да получим главоболие.

Студени колбаси. В тях също може да се открие тирамин, както и нитрити. Характерно за главоболието, предизвикано от храна, е неговата двустранност – главата боли от двете страни.

Пропускане на хранене. Нередовното хранене и гладуване са честа причина за необяснимо главоболие.

Пушенето и цигареният дим. Дори пасивното, вторично пушене може да предизвика силно, неприятно главоболие.

Кофеинът. Макар и да е честа съставка в много лекарства срещу главоболие, кофеинът сам по себе си може да бъде честа причина за необяснимо, ежедневно главоболие.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"