МРРБ спря незаконен строеж в резерват „Ропотамо“

МРРБ спря незаконен строеж в резерват „Ропотамо“
Проверката установи изграждане без строителни книжа на дървена конструкция. Снимка: „Биволъ“
A A+ A++ A

След сигнали за строеж в резервата „Ропотамо“ вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева нареди спешна проверка на място от екипи на ДНСК и РИОСВ - Бургас, съобщи БГНЕС.

Проверката установи изграждане без строителни книжа на дървена конструкция – колони и греди на мястото на заведение за обществено хранене в резервата, което е било в режим на търпимост, съобщиха от регионалното министерство. Документите от проверката на РО НСК - Бургас, при РДНСК Югоизточен район, Община Приморско, и РИОСВ - Бургас, са изпратени в Община Приморско, която да предприеме спешни мерки за спиране на строителството.

Утре ще са готови констативните актове от служителите на общинската администрация, които налагат спирането на строежа и премахването на незаконното строителство.

По-рано разследващият сайт „Биволъ“ съобщи, че строителни бригади леят бетон и строят заведения на брега на река Ропотамо, в сърцето на едноименния резерват. Строежът не е имал разрешителни.

Предприетите мащабни строителни действия грубо нарушават и Заповед №318 от 07.05.1992 г. на министъра на околната среда и водите. Тя ясно и категорично забранява всякакви стопански и строителни дейсности в резервата. Строителните работници обаче са изкопали 18 бр. дупки с размери 1 м на 1 м, дълбоки около 1.80 м. Изкопите са напълнени с бетон. Изкопан е също канал, дълъг около 30 м и дълбок 0.5 м. Заедно с него е направена яма с размер 2 м на 5 м, дълбока 2 м, която е бетонирана и ще бъде използвана за септична яма. Според специалисти строящата се постройка ще бъде около 400 кв. м, а старото законно дървено бистро беше 161 кв. м. Започната е и нова постройка в близост до пристана за лодки, която е около 30 кв. м. С тези свои действия наемателят нарушава чл.14, 16, 23 от договора с РИОСВ - Бургас, за ползване на Бар-Грил „Ропотамо“. В този случай следва да се приложи чл.30 или чл.32 от същия договор. Нанесените до момента щети върху природата на едно от най-уникалните и красиви кътчета в цяла Европа са непоправими, се казва още в публикацията.

Грубо е нарушена и заповед №РД-379 от 29.03.2005 г. на министъра на околната среда и водите, като на територията на Резервата са изкарани 5 бр. лодки, на които се извършва основен ремонт на корпусите и техните двигатели. С тези действия се замърсява с отровни бои, примеси, масла и отпадъчни смеси резервата, което е абсолютно забранено.

Нарушен е чл.15 ,17, 24 и 26, алинея 2, точка 2 от договора с РИОСВ за разходка с лодка. Вместо да преустанови грубите нарушения в резервата, директорът на РИОСВ – Бургас, е дал карт бланш на изкопите, бетонирането и новото строителство в резервата. Подобно своеволие е безпрецедентно в защитена територия с най-висока протекция, какъвто е резерватът „Ропотамо“, заявяват екоспециалисти.

Фирмата, която строи, е „Венис Марина“ ЕООД с управител Здравко Казаков. Тя се свързва с издирвания за наркотрафик Христофор Амантанидис - Таки.

#Екатерина Захариева #МРРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »