Германия: Възможно е Кипър да фалира

Германия: Възможно е Кипър да фалира
Германският финансов министър бе категоричен, че няма да се остави да то изнудват. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако Кипър не представи спасителен план, който да бъде одобрен от eвропейската тройка, най-вероятно ще фалира, предупреди германският министър на финансите Волфганг Шойбле.

"Еврозоната иска да избегне фалит на Кипър, но ако все пак се стигне до там, страната ще си е виновна сама", заяви Шойбле в интервю за вестник "Ди Велт" в навечерието на среща на финансовите министри от еврозоната, на която ще бъде решена съдбата на Кипър, предаде БНР.

Германският финансов министър бе категоричен, че няма да се остави да го изнудват като променят условията. Той допълни, че ЕЦБ може да гарантира помощ на Никозия само до понеделник.

"Кипър ще трябва да извърви един много тежък път. На практика тази страна няма достъп до финансовите пазари от 2011 година. Държавните акции са станали непотребни. Двете най-големи банки са фалирали", обясни германският финансов министър.

Според него, компромиси не бива да се правят, защото трябва да се носи отговорност за стабилността на еврото.

В събота министърът на финансите на островната страна Михалис Сарис заяви, че Кипър може да наложи данък в размер на 25% върху депозитите над 100 000 евро в най-голямата банка в страната Bank of Cyprus.

По неговите думи на преговорите с международните кредитори е бил постигнат „реален напредък".

#Волфганг Шойбле #Германия #Кипър #ЕЦБ #Никозия #Михалис Сарис #депозити #данък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"