Кипър да излезе от еврозоната, поиска църквата

Кипър да излезе от еврозоната, поиска църквата
Главата на кипърската православна църква архиепископ Хризостом предложи на президента да се имотите на църквата, за да се съберат средства за държавата. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Главата на кипърската православна църква архиепископ Хризостом, който предостави богатството на църквата на разположение на застрашената от фалит държава, се обяви за излизане от еврозоната, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Не е лесно, но ние трябва да посветим на това толкова време, колкото изразходвахме, за да влезем в еврозоната", смята архиепископът.

"С подобно поведение еврото не може да удържи, не казвам, че ще се срине още утре, но с мозъците в Брюксел е сигурно, че няма да издържи дълго време, и най-добре е да помислим как да се измъкнем", казва той.

Православната църква на острова е най-големият поземлен собственик и един от големите играчи в икономиката му, припомня АФП.

Хризостом потвърди, че остава в сила предложението му да се ипотекират имотите на църквата, за да се съберат средства за държавата.

По думите му кипърският президент Никос Анастасиадис е приел предложението, но то трябва да бъде одобрено от парламента.

Архиепископът посочи като виновен за кризата предишния кипърски президент комунист Деметрис Христофиас.

#Кипър #Хризостом #Брюксел #еврозоната #Никос Анастасиадис #Деметрис Христофиас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници