Промениха Закона за горите заради ски бизнеса

Промениха Закона за горите заради ски бизнеса
Според Мирослав Найденов, когато България иска да оцелява в бизнеса със зимните спортове на фона на конкуренцията с други европейски държави, не може да има рестриктивен закон. Снимка: Министерство на земеделието и храните
A A+ A++ A

Правителството одобри промени в Закона за горите, с които се разрешава изграждането на ски писти, лифтове и влекове без промяна на предназначението на територията.

„Новият Закон за горите, който беше приет преди около половин година, наложи изключително рестриктивни мерки по отношение на развитието на ски туризма и това не се отнася само за Витоша“, отбеляза министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от БГНЕС.

„С тази промяна даваме възможност за развитие на този туризъм и на този бизнес. В тази конкурентна среда, в която се намираме спрямо останалите европейски страни, трябва да направим нещо, с което да подпомогнем този бизнес. Това е списъкът на тези промени и те не обслужват една фирма“, обясни Найденов, след като текстът беше одобрен.

Той подчерта, че терените няма да променят собствеността си:

„Ако ние продавахме терените, вместо да разрешаваме сервитутно право, това би могло да се тълкува като нерегламентирана държавна помощ, но няма да се променя собствеността на тези площадки, които ще се дават като сервитут за изграждане на ски влекове и писти“, коментира още той.

Според Мирослав Найденов, когато България иска да оцелява в бизнеса със зимните спортове на фона на конкуренцията с други европейски държави, не може да има рестриктивен закон. „Търси се разумен компромис и консенсус“, убеден е министърът.

Кабинетът прие днес промени в Закона за горите, с които се допълва чл. 54 и се дава възможност право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията да се учредява за изграждане и на ски писти, стълбове за лифтове и влекове или за стълбове за други съоръжения за транспорт, без контакт с повърхността на терена.

Промените предвиждат и да се учредява право на ползване и върху съществуващи ски писти, като заявление това да се случи ще се подава директно до министъра на земеделието и горите.

Средствата от учредяването на право на ползване, учредяване на сервитут и учредяване на правото на строеж ще постъпват в бюджета на Изпълнителната агенция по горите.

#Мирослав Найденов #Найденов #министър на земеделието #Закона за горите #промени #ски #туризъм #курорти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"