Piraeus Bank купува кипърските банки в Гърция

Piraeus Bank купува кипърските банки в Гърция
Piraeus Bank ще купи около 300 клона на двете най-големи кипърски банки - Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Piraeus Bank е избрана да купи поделенията на кипърските банки в Гърция, съобщи фондът за финансова стабилност в страната.

По този начин третата по големина гръцка банка ще стане обственик на още 8% от депозитите и около 10% от кредитите в Гърция, съобщи "Дневник".

Сделката ще защити гръцките банки от кипърската финансова криза и в същото време ще позволи на Кипър да намали раздутия си банков сектор, което е едно от условията на ЕС и МВФ за предоставяне на спешна помощ.

Общите активи на тези клонове в Гърция възлизат на около 22 млрд. евро или 1.2 пъти размера на кипърската икономика.

Ако продажбата им мине без проблеми, размерът на кипърският банков сектор ще намалее от 8 на 6.8 пъти БВП на страната - според инвеститорите това е крачка във вярната посока.

При разпространяването на новината акциите на Piraeus Bank скочиха с 22% на атинската борса.

От фонда не предоставят повече подробности, но служители в Piraeus Bank твърдят пред агенцията, че са победили Alpha Bank с офертата си кой да поеме около 300 клона на двете най-големи кипърски банки - Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank.

#Гърция #Кипър #банки #Piraeus Bank #Alpha Bank #Bank of Cyprus #Cyprus Popular Bank #ЕС #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"