Ранна диагностика на Алцхаймер

Ранна диагностика на Алцхаймер
A A+ A++ A

Изследователи от Бостън съобщават за нов метод, даващ информация за промените в мозъка и прилагащ се при пациенти, които нямат проблеми с паметта, но съществува вероятност да се намират в ранните стадии на Болестта на Алцхаймер.

Методът още е на ниво експеримент и не е пригоден за лекарската практика.

Наблюдавани са 159 здрави доброволци, нямащи следи от деменция или други когнитивни разстройства. Чрез специален метод е измерена дебелината на девет специфични зони от кората на мозъка. 19 от изследваните са класифицирани като високорискови, 116 със среден риск и 24 са от групата на ниския риск.

В продължение на три годнини тези участници са подлагани на тестове, проверяващи тяхната памет и способностите им за справяне с проблеми.

Изследователите използват и ликвор (цереброспинална течност), за да докажат наличието на амилоид – маркер за Болестта на Алцхаймер.

Установено било, че 60% от хората с по-тънка мозъчна кора имат абнормални нива на амилоид (типично за ранните стадии на болестта).

Засега все още не съществува ефективно лечение за Болестта на Алцхаймер. Голям е броят на учените, които вярват, че липсата на успех е обусловена от факта, че изпитването на лекарства се прави само на хора с прогресиращ Алцхаймер и не се търсят начини за протекция и откриване на ранните стадии на болестта.

Болестта на Алхаймер започва 10 до 15 години преди да се появи симптоматиката й, затова е изключително важно да се наблегне на методите за ранна диагностика.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"