„Газпром“ няма да се откаже от „Южен поток“

„Газпром“ няма да се откаже от „Южен поток“
Снимка: capital.bg
A A+ A++ A

Руският енергиен гигант „Газпром“ няма намерение да се оттегля от проекта за газопровода „Южен поток“, дори при споразумение с Украйна.

„Газпром“ няма да се откаже от „Южен поток“ дори в случай на постигане на споразумение с Украйна за газопреносната мрежа“, заяви вицепрезидентът компанията Александър Медведев, предаде БГНЕС, позовавайки се на руски медии.

В рамките на газовите преговори Киев и Москва през последните месеци обсъждаха възможността за създаването на смесена компания, която да управлява украинската газопреносна система.

„Даже ако съберем общата пропускателна способност на „Северен поток“, „Южен поток“, „Набуко“ и ВПГ, в Европа ще има дефицит от 15-20 милиарда куб.м“, каза Медведев, отговаряйки на въпрос дали „Газпром“ ще се откаже от проекта „Южен поток“, ако бъде постигнато споразумение с Киев.

За да диверсифицира маршрута за износ на природен газ, „Газпром“ планира да изгради газопровода „Южен поток“ през акваторията на Черно море за страните от Южна и Централна Европа. Капацитетът на тръбата е 63 милиарда куб.м. Тя трябва да заработи през 2015 г.

За построяването на сухопътната отсечка вече са подписани междуправителствени споразумения с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения и Хърватия.

В средата на декември руските медии съобщиха, че газовият гигант е изключил Австрия от проекта и е предпочел Италия, защото Европейският съюз е блокирал плана на „Газпром“ да купи дял от газова борса в Австрия.

Участници в проекта „Южен поток“ са руската „Газпром“ - 50%, италианската ЕНИ – 20%, германската „Винтерсхал“ и френската „Електрисите дьо Франс“ с по 15%.

#Украйна #„Набуко“ #„Северен поток“ #Александър Медведев #вицепрезидентът #„Южен поток“ #„Газпром“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници