15 заявки за лични данни към Microsoft от български служби

15 заявки за лични данни към Microsoft от български служби
В 80% от случаите Microsoft е осигурила елементи, като името на притежателя на даден акаунт, имейл, Ай Пи адрес, страна на пребиваване, дати и часове на интернет трафик. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Българските правохранителни органи са изпратили през 2012 г. заявки към Microsoft за лични данни, засягащи 15 акаунта в Skype.

Електронният гигант за първи път публикува доклад с официалния брой запитвания, които правоохранителните органи по света правят годишно за лични данни на стотиците милиони потребители на продукти на компанията, съобщава електронното издание на „Ню Йорк Таймс“, цитира бТВ.

Така Microsoft се присъединява към Google, Twitter и други интернет компании, които публикуват т.нар. „списъци за прозрачност“.

Сред интересните данни в доклада е, че България също фигурира в списъка на страни, търсили справки от американската компания за клиенти на нейни услуги, но единствено за клиенти на услугата Skype.

Докладът показва, че специалните служби в пет страни – Великобритания, Франция, Германия, Турция и САЩ, са отговорни за 69% от 70 665 запитвания, внесени до компанията през 2012 г.

В 80% от случаите Microsoft е осигурила елементи, като името на притежателя на даден акаунт, имейл, Ай Пи адрес, страна на пребиваване, дати и часове на интернет трафик.

В 2,1% от случаите компанията е разкрила реалното съдържание на комуникацията, като тема на имейла, съдържанието или снимка.

Общо от всички запитвания към американската компания тя е отговорила положително на 1544 от тях на специализирани служби в САЩ и на 14 на агенции от Бразилия, Канада, Ирландия и Нова Зеландия.

Нито една от заявките, изпратени от България, не е била уважена.

#Microsoft #Skype #заявки #лични данни #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »